top of page
download (1).png
Λεζάνταnew.jpg

Στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI Greece , ξεκινήσε η πιλοτική έναρξη της τοπικής δράσης αποκομιδής απορριμμάτων Antiparos Circular Business.

Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εστίασης και τροφοδοσίας πραγματοποιούν χωριστή συλλογή πλαστικών μπουκαλιών, γυάλινων φιαλών, συσκευασιών αλουμινίου και χαρτοκιβωτίων, χρησιμοποιώντας τους κάδους που τους παραχωρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες:

Με τη χρήση δύο ηλεκτρικών οχημάτων, η αποκομιδή γίνεται «πόρτα-πόρτα», εύκολα, αθόρυβα και χωρίς ρύπους τις κατάλληλες ώρες μετά από σχετική συνεννόηση με τις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια τα απορρίμματα μεταφέρονται προς δεματοποίηση, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος τους και να αποσταλούν σε κέντρα ανακύκλωσης.

IMG_9401-1024x683.jpg

Εκ μέρους του Δήμου Αντιπάρου, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση των διευρυμένων δράσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου 2024.

Χάρη στην Aegean Rebreath & τήν ενεργή συμμετοχή και την αφοσίωση του Σύλλογος Εθελοντών Διασωστών Αντιπάρου-Antiparos Rescue Team , του ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ , του Ναυτικος Ομιλος Αντιπαρου ΜΕΑΣ Ωλίαρος, του Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου , του Πλοηγός Αντιπάρου , του φιλοζωικού σωματίου Cats of Antiparos και του Πολιτιστικου Συλλόγου Antiparos En Plo , καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Αντίπαρο.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για:

Την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, μέσω των οποίων καλλιεργήσαμε περιβαλλοντική συνείδηση στις νέες γενιές.

Τους υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς, που συνέβαλαν στην απομάκρυνση σημαντικού όγκου απορριμμάτων από το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το ερευνητικό πρόγραμμα για τα μικροπλαστικά, που έριξε φως σε ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Τις δράσεις για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων, που συμβάλλουν στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Η επιτυχία αυτών των δράσεων αποδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας για την επίτευξη σημαντικών περιβαλλοντικών στόχων.

438088981_772206641676207_4116145636210879734_n.jpg
Antiparos-Project-03.webp

Η Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον Δήμο Αντιπάρου και με την υποστήριξη της Pepsico Hellas, προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε ολιστικές παρεμβάσεις προωθώντας παράλληλα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της περιβαλλοντικής δημοκρατίας μέσω της συμμετοχής και την κινητοποίησης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Το πρόγραμμα στηρίχθηκε, στην τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων κάδων τριών ρευμάτων ανακύκλωσης για πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο σε 10 οργανωμένες παραλίες του νησιού και σε τρεις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των επιχειρήσεων HORECA και των επισκεπτών. Οι κάδοι που τοποθετήθηκαν στις παραλίες, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξ αρχής από την ανακύκλωση 400kg καπακιών μπουκαλιών τα οποία είχαν συλλεχθεί από τους κατοίκους και τον δήμο, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, οι κάδοι εξοπλίστηκαν με επαναχρησιμοποιούμενους σάκους, με σκοπό την αποφυγή κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης.

8fff162d665c4b90b8dd053883b4e622.jpg

Ο Δήμος Αντιπάρου ένωσε τις δυνάμεις του με το πρόγραμμα ανακύκλωσης "Κάθε Κουτί Μετράει" για την έναρξη πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου.

142880142_1824389251075302_5743436038214

Από τα μέσα Ιουλίου η ανακύκλωση αλουμινίου λειτουργεί ως ξεχωριστό ρεύμα στον Δήμο Αντίπαρου, στηρίζοντας έτσι ενεργά το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το μοντέλο παραγωγής “προμήθεια, παρασκευή, απόρριψη” πάνω στο οποίο στηρίχτηκε μέχρι τώρα η παγκόσμια οικονομία είναι μια επιβλαβής και μη βιώσιμη πρακτική για το περιβάλλον.

Έτσι, τόσο η πολιτεία όσο και εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να στηρίξουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, αυτό της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε βιώσιμη βάση. Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους τομείς και τις βιομηχανίες, σύμφωνα με το Έγγραφο προβληματισμού “Προς μια βιώσιμη Ευρώπη έως το 2030” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τη δυνατότητα να παράγει καθαρό οικονομικό όφελος ύψους 1,8 τρισ. ευρώ έως το 2030, να αποφέρει περισσότερες από ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη, ο Δήμος Αντίπαρου ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις του για την προστασία του περιβάλλοντος προχωρόντας σε μια συνεργασία με το Κάθε Κουτί Μετράει και την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου. 

Έτσι, από τα μέσα Ιουλίου λειτουργεί επίσημα η ανακύκλωση αλουμινίου ως ξεχωριστό ρεύμα στον Δήμο, με τις δράσεις τους να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης αλουμινίου (Can Crusher) στο δημοτικό πάρκινγκ της Ψαραλυκής, τη διανομή ειδικών κάδων σε επιχειρήσεις που κάνουν χρήση κουτιών αλουμινίου, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Στα πλαίσια ανάπτυξης του προγράμματος, θα ενταχθούν και επιπλέον επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό ανακύκλωσης του δήμου.

“Το ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου Αντιπάρου αυξάνεται καθημερινά, ενώ ήδη 12 επιχειρήσεις έχουν τοποθετήσει τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης αλουμινίου. Η ολοένα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η θερμή ανταπόκριση που έχουν επιδείξει στον τομέα της Ανακύκλωσης είναι κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενοι και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό”, δήλωσε ο δήμαρχος Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος.

“Είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αντίπαρου, έναν τόσο δραστήριο και ευαισθητοποιημένο δήμο σε θέματα ανακύκλωσης”, αναφέρει η Ειρήνη Τοποζίδου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Κάθε Κουτί Μετράει. “Η ανακύκλωση αλουμινίου σε σχέση με την παραγωγή του από την αρχή σημαίνει 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ το αλουμίνιο μπορεί να ανακυκλώνεται για πάντα, μια ιδιαίτερα σημαντική ιδιότητα”, συμπληρώνει.

Η συνεργασία αυτή με τον Δήμο Αντίπαρου αποτελεί μια αρχή για πολλές ακόμη δράσεις που θα ακολουθήσουν στο νησί με σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για τη δύναμη της ανακύκλωσης αλουμινίου και της κυκλικής οικονομίας.

110318217_995001957682537_17640897115617

Έναρξη λειτουργίας ανακύκλωσης ρούχων στο Δήμο Αντιπάρου

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε κάδος ανακύκλωσης ρούχων στο δημοτικό πάρκινκ της Ψαραλυκής

Η ανακύκλωση ρούχων που προτείνουμε συνεπάγεται τη διαχείρισή τους έτσι ώστε να καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, στουπιά, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων.

Τι κάνουμε τα ρούχα

- Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου.

-Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές.

-Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κτλ.

Τι τοποθετούμε στους κάδους

-Καθαρά Ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)

-Ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)

-Λευκά είδη (όπως μαξιλάρια, σεντόνια κτλ.)

-Αξεσουάρ (όπως ζώνες, τσάντες κτλ.)

Τι ΔΕΝ τοποθετούμε στους κάδους

-Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα

- Χαλιά και Αποκόμματα υφασμάτων

-Αζευγάρωτα παπούτσια

-Οργανικά απόβλητα

-Πλαστικά αντικείμενα

-Συσκευασίες

- Χαρτί

-Γυαλί

-Λάδι

Ευχαριστούμε την εταιρεία

Recycom

για την πολύτιμη βοήθεια της και ευελπιστούμε οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και σ’ αυτή την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

H Αντίπαρος εφαρμόζει το καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης με τη συλλογή των αποτσίγαρων και τη μετατροπή τους μετά από ειδική επεξεργασία σε νέα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Οι ειδικοί κάδοι της Cigaret Cycle βρίσκονται πλέον σε κεντρικά σημεία της Αντίπαρου, όπως και τα ατομικά επαναχρησιμοποιούμενα τσιγαροδοχεία που μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους στις παραλίες του νησιού.

NO KAKA

Με σύνθημα «καθαρό, νησί χωρίς ακαθαρσίες ζώων», ο Δήμος Αντιπάρου και η ΚΕΔΑ «τρέχει» μία δράση που αφορά τους τετράποδους φίλους μας.Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΝΟ ΚΑΚΑ», που τέθηκε σε υλοποίηση, με στόχο από τη μία να υποστηριχθούν οι κηδεμόνες δεσποζόμενων σκύλων στην περισυλλογή των ακαθαρσιών, κατά την κίνησή τους στo νησί και από την άλλη η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ενεργή φιλοπεριβαλλοντική τους στάση απέναντι στα αδέσποτα ζώα.Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, που υλοποιείται με την πρωτοβουλία «ΝΟ ΚΑΚΑ», ο Δήμος Αντιπάρου και η Κεδά τοποθέτησαν, σε 2 διαφορετικά σημεία του δήμου, ειδική εγκατάσταση για τον εφοδιασμό του ιδιοκτήτη του σκύλου με χάρτινο φαρασάκι μίας χρήσης. Αυτό προέρχεται από ανακυκλώσιμο χαρτί, είναι λειτουργικό, ελαφρύ και εύκολο στη χρήση και μεταφορά του προς τον κάδο απορριμμάτων και, όπως επισημαίνει, η υπεύθυνη της Πρωτοβουλίας, Maria Arkoudi, αποτελεί ελληνική πατέντα, είναι ελληνικής κατασκευής και απόλυτα οικολογική.Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Αντιπάρου, είναι το πρώτο νησί που αναπτύσσει τη δράση αυτή και ένας από τους 30 δήμους σε όλη τη χώρα.

Πρώτη Διάκριση για τον Δήμο Αντιπάρου και την Επιτροπή Ανακύκλωσης Δήμου Αντιπάρου - Antiparos Recycling Committee στην κατηγορια Governance  στα Bravo Sustainability Awards - Sustainable Greece 2019 στο Μέγαρο Μουσικής

Ο θεσμός BRAVO 2019, αποτελεί έναν θεσμό κοινωνικού διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που αναπτύσσεται σε εθνικό επίπεδο,με βάση τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται από Επιχειρησεις, Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας Πολιτών. Μέσω των 250 πρωτοβουλιών και των 35.000 ενεργών πολιτών που συμμετέχουν στο θεσμό BRAVO αναπτύσσεται μια ευρύτερη ενημέρωση και αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας καθώς και ένα δίκτυο ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών απο τους Οργανισμούς αυτούς,που συμβάλλουν στη δημιουργία της ΕΛΛΑΔΑΣ του ΑΥΡΙΟ @qualitynetfoundation #Bravo #SustainabilityDialogueAwards #inAction

Παράκτιος καθαρισμός του Δεσποτικού

Ο Δήμαρχος Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος ευχαριστεί για την άμεση και την ευγενική ανταπόκρισή τους για τον παράκτιο καθαρισμό του Δεσποτικού που έλαβε χώρα στις 17 Ιουνίου τους εθελοντές : Μάρκο Μαριάνο, Πιπίνο Μαριάνο, Πιπίνο Παρούσο, Εμιλιάνο Κοϊτάρι, Γιώργο Μαριάνο, Δημήτρη Ρούσσο, Αρτέμη Τριαντάφυλλο, Γιάννη Παντελάκη, Δαμιανό Βιάζη, Πιπίνο Μαριάνο, Σάρα Κυργιαλάνη, Τζένη Σταυροπουλου, Σίμο Τριαντάφυλλο, Διονύσιο Κωσταντόπουλο, Κατερίνα Χισελάρι, Τamara Sulaberidze, Mamuka Sulaberidze, Ελισάβετ Σαρρή, Σοφοκλή Τριαντάφυλλος, Τάκη Ευσταθιανό , Θέμη Μουρούζη, Αμαλία Μπογδάνου, Αταλάντη Λιάπη, Τάσο Φαρούπο

Το όλο εγχείρημα δεν θα ήταν δυνατόν να είχε επιτευχθεί χωρίς την συνδρομή του Λιμενικού Φυλάκιου Αντιπάρου και ιδιαίτερα του Ανθυπασπιστή κ. Χρήστου Κωσταντόπουλου.

.

Ευχαριστούμε Πολύ

Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού τοποθετήθηκαν σε δύο σημεία στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανακύκλωσης Έντυπου Χαρτιού που εφαρμόζει ο Δήμος μας.

Τα σημεία που τοποθετήθηκαν οι κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού είναι στο Δημοτικό Πάρκινγκ & στο Βουναλάκι

175730627_1584137508446769_8092021746828
187800306_1225676354615095_4440791822641
bottom of page